Home

Welcome!

Καλωσήρθατε!

Добро пожаловать!                 

Σελίδα Γιώργου Λεονάρδου

 


Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ  

2003ISBN  960-236-843-8     Σελίδες 388

ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ "ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ – Α.Α. ΛΙΒΑΝΗΣ"  Μέσα από την αφήγηση της ζωής μιας χαρισματικής γυναίκας που διέπρεψε στη χρυσή εποχή του Μυστρά, της Κλεόπας Παλαιολογίνας Μαλατέστα, αναδύεται η ιστορία μιας ολόκληρης εποχής που προηγήθηκε του κοσμοϊστορικού γεγονότος της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Με τη μυθιστορηματική αυτή βιογραφία της Κλεόπας ιδωμένη από πολλές οπτικές γωνίες, ανάλογα με τη θέση του εκάστοτε αυτόπτη μάρτυρα που εξιστορεί την εμπειρία που είχε μαζί της, ο αναγνώστης μπορεί να παρακολουθήσει ανάγλυφη την ιστορία του Μοριά, την εποχή της ανάδειξής του σε διεθνές κέντρο πολιτισμού και πολιτικής, στη διάρκεια της πρώτης πεντηκονταετίας του 15ου αιώνα.

Ο σεβασμός του συγγραφέα στα κοσμοϊστορικά γεγονότα των χρόνων εκείνων –κατακτητικές απόπειρες και βλέψεις, βασιλικές, πολιτικές και θρησκευτικές ίντριγκες, εμφυλιοπολεμικές αναμετρήσεις, φανατισμοί, αδελφοκτονίες αλλά και ερωτικά πάθη και η  διεισδυτική έρευνα στις ιστορικές πηγές, (τόπους, ιστορικά μνημεία, γραπτές μαρτυρίες και άλλα στοιχεία) καθιστούν το βιβλίο αυτό όχι μόνο ευχάριστο και ψυχαγωγικό ανάγνωσμα, αλλά και ένα μελέτημα πάνω στους όρους και τις συνθήκες που υπαγόρευσαν την τελική πτώση μιας μεγάλης αυτοκρατορίας, έστω και αν στα στερνά της είχε απομείνει κατ’ όνομα "αυτοκρατορία".

Ο αναγνώστης, έχοντας στα χέρια του το ανάγνωσμα αυτό, δεν θα μετανιώσει για τη θυσία που έκανε να το προτιμήσει και για το χρόνο που διέθεσε να το διαβάσει…

  

Η ανάδυση της Κλεόπας Παλαιολογίνας Μαλατέστα

Μια ανασκαφή το 1955 στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας στο Μυστρά, που ταυτίζεται με τη μονή του Ζωοδότη, και ένα σχετικό ρεπορτάζ εφημερίδας ήταν η αιτία της γραφής της μυθιστορηματικής βιογραφίας της Κλεόπας Παλαιολογίνας Μαλατέστα για την οποία έγινε πολύς λόγος και στην εποχή της και πολύ αργότερα.

 

Η Κλεόπα, μια σχετικά ασήμαντη αρχοντοπούλα από το Ρίμινι της Ιταλίας είχε την τύχη να παντρευτεί τον Θεόδωρο Β΄ Παλαιολόγο, αδελφό του αυτοκράτορα Ιωάννη Η΄ και του Κωνσταντίνου ΙΑ΄, που έπεσε με την άλωση της Πόλης.

 

Θύμα η ίδια των φιλοδοξιών της οικογένειάς της και του ξαδέρφου της, Πάπα Μαρτίνου του Ε΄, ο οποίος έβλεπε – όπως και άλλοι προγενέστεροί του – τον γάμο αυτό ως μέσο επέκτασης της θρησκευτικής εξουσίας του στην Ανατολή, η Κλεόπα έρχεται στο Μυστρά και συμβάλει με την προσωπικότητά της στην ανάπτυξή του και στη δημιουργία της χρυσής εποχής του, όταν συνέρεαν εκεί φιλόσοφοι, ζωγράφοι, αρχιτέκτονες και άλλοι λάτρεις των Τεχνών, βρίσκοντας τόπο για την έκφρασή τους.

 

Στους χρόνους της πολιτιστικής αυτής ανόδου του Μυστρά ξεκινούν και οι πόλεμοι για την απελευθέρωση του Μοριά, ο οποίος είχε κατακλυσθεί από κάθε φράγκικης καρυδιάς καρύδι. Ηγεμονίες και πριγκιπάτα εξελληνισμένων Σλάβων και

καθαρόαιμων Λατίνων, αποικίες Βενετών, φεουδαρχίες θρησκευτικών ταγμάτων, όπως των Ναϊτών, των Τευτόνων και των Ιωαννιτών, αλλά και ανεξάρτητες εταιρίες τυχοδιωκτών και μισθοφόρων, είχαν μοιρασθεί το Μοριά, τον οποίο ξεκίνησαν να εκκαθαρίσουν – τελικά με αρκετή επιτυχία – οι αδελφοί Παλαιολόγοι.

 

Συγχρόνως, πέραν των πολέμων στο Μοριά, συγκρούονταν με ορμή στο Μυστρά τα φιλοσοφικά και θρησκευτικά ρεύματα με κύριους εκπροσώπους τους τον Γεώργιο Σχολάριο, τον μετέπειτα πατριάρχη Γεννάδιο – τον πρώτο που διόρισε στον πατριαρχικό θρόνο ο Μωάμεθ ο κατακτητής – και τον Γεώργιο Γεμιστό, που αργότερα πήρε και το όνομα Πλήθων, θέλοντας να τονίσει την αφοσίωσή του στον Πλάτωνα και τη διδασκαλία του, προκαλώντας την αντιπαλότητα του ιερωμένου.

Μέσα σε όλες αυτές τις ποικίλες συγκρούσεις, η άσημη αρχοντοπούλα από την Ιταλία, η Κλεόπα, παίρνει δεσποτική θέση και κατορθώνει χάρις στην ευφυία της, το χαρακτήρα της και την ομορφιά της, να ηγηθεί ή να διαιτητεύσει στα προβλήματα που αντιμετώπιζε η νέα πατρίδα της.

Η πορεία της μέσα από αυτά δεν έμεινε απαρατήρητη από τους συγχρόνους της, οι οποίοι δεν έπαυσαν να τη μνημονεύουν με θαυμασμό και αγάπη, ακόμη και αυτός ο γέροντας φιλόσοφος Γεώργιος Πλήθων Γεμιστός, που εκφώνησε και την περίφημη μονωδία του όταν πέθανε εκείνη.

Η ιστορία της Κλεόπας και ο μύθος που την ακολούθησε ήταν το έναυσμα για τη γραφή της μυθιστορίας αυτής, ρίχνοντας ίσως περισσότερο βάρος στην ιστορία, αφού πολλές φορές διαπιστώνουμε ότι η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία μας…

Send mail to Webmaster: leonardos.george@hotmail.com if problems arise with this site. Copyright © 2005 George Leonardos gleonardos@hol.gr